Γλωσσάρι Σκηνής

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George δημιούργησε το θέμα: Γλωσσάρι Σκηνής

AERATION (αερισμός σκηνής)
- Ο αερισμός σκηνής επιτυγχάνεται (κυρίως) μέσω των πορτών, (κατόπιν) μέσω των παραθύρων και (τέλος) μέσω ειδικών ανοιγμάτων.
-> Όσο καλύτερος ο αερισμός, τόσο πιο “καλοκαιρινή” χαρακτηρίζεται η σκηνή
-> Ο καλύτερος δυνατός εξαερισμός, επιτυγχάνεται (με σειρά προτεραιότητας): α΄) Όταν η σκηνή διαθέτει 2 πόρτες (αντιδιαμετρικά), β΄) Όταν η σκηνή διαθέτει 1 πόρτα και 1 ή περισσότερα παράθυρα (αντιδιαμετρικά)

CANOPY / SHELTER (γείσο πόρτας ή παραθύρου)
- Υφίσταται (κυρίως σε οικογενειακές σκηνές), ώστε κατά την διάρκεια βροχής η πόρτα ή τα παράθυρα να μπορούν να παραμένων ανοικτά, χωρίς να εισέρχεται η βροχή εντός της σκηνής.
-> Σε γενικές γραμμές το γείσο επί σκηνής είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό – επιθυμητό

DIMENSIONS (διαστάσεις σκηνής)
- External (εξωτερικές): Οι εξωτερικές διαστάσεις σκηνής, όντας ανεπτυγμένη – στημένη.
- Inner (εσωτερικές): Οι εσωτερικές διαστάσεις σκηνής, όντας ανεπτυγμένη – στημένη.
- Pack (δέματος): Οι εξωτερικές διαστάσεις σκηνής, όντας συνεπτυγμένη – πακεταρισμένη.
-> Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ψηλή είναι μία σκηνή, τόσο πιο “επιρρεπής” είναι στον δυνατό άνεμο

FABRIC (υλικό κατασκευής κυρίως flysheet)
- Το υλικό κατασκευής flysheet, το οποίο συνήθως είναι πολυεστερικό (polyester) ή βαμβακερό (polycotton) ή νάιλον (naylon), κ.α.

FΙRE RETARDANT (υλικό επιβράδυνσης φωτιάς)
- Υλικό κατασκευής layers, το οποίο δεν είναι εύφλεκτο.
-> Σε γενικές γραμμές καλό είναι να υφίσταται

FLYSHEET (εξωτερικό κάλυμμα της σκηνής)
- Το άνω (εξωτερικό) τμήμα της σκηνής, το οποίο φέρει αδιαβροχοποίηση και ουσιαστικά αυτό προφυλάσσει από την βροχή (όχι και το εσωτερικό).

GROUNDFLOOR (“πάτωμα” της σκηνής)
- Το κάτω τμήμα της σκηνής, το οποίο φέρει επίσης αδιαβροχοποίηση.

HYDROSTATIC HEAD (αδιαβροχοποίηση)
- Η αδιαβροχοποίηση μετριέται σε χιλιοστά (mm) και αναφέρεται στο μέχρι πόσα χιλιοστά κάθετης στήλης νερού (άρα και πίεσης) μπορεί να δεχθεί ένα τετραγωνικό εκατοστό υφάσματος, ώστε να μην διαπεραστεί από το νερό.
- Η αδιαβροχοποίηση αφορά το εξωτερικό κάλυμμα (flysheet) και το πάτωμα (ground floor) και κυμαίνεται από 500mm έως και 10000mm.
-> Η ελάχιστη προτεινόμενη αδιαβροχοποίηση εξωτερικού καλύμματος (flysheet) είναι 2000mm (αυτή η τιμή αδιαβροχοποίησης μπορεί να ανταπεξέρθει άνετα σε μία δυνατή, καλοκαιρινή βροχόπτωση) και πατώματος (ground floor) είναι 5000mm

INFLATABLE TENT (φουσκωτή σκηνή)
- Η κατηγορία σκηνών, οι οποίες αντί για μπανέλες (poles) στήριξης, διαθέτει αεροθαλάμους.
-> Σε γενικές γραμμές οι εν λόγω σκηνές είναι υπερβολικά εύκολες – γρήγορες στο στήσιμο – ξεστήσιμό τους. Με την βασική προϋπόθεση η μεταχείριση - χρήση – αποθήκευσή τους, να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή

INNERSHEET (εσωτερικό κάλυμμα σκηνής, εάν διαθέτει)
- Το άνω (εσωτερικό) τμήμα της σκηνής, το οποίο δε φέρει αδιαβροχοποίηση και ουσιαστικά υφίσταται (κυρίως) ώστε να εμποδίζει την επαφή των πραγμάτων εντός της σκηνής με την εσωτερική επιφάνεια του εξωτερικού καλύμματος (flysheet), η οποία είθισται να εμφανίζει υγρασία.
-> Εάν δεν υφίστανται απαιτήσεις ελάχιστου δυνατού βάρους (π.χ. περιπτώσεις trekking), καλό είναι η εκάστοτε σκηνή να διαθέτει και InnerSheet
-> Όσο πιο “διάτρητο” είναι το εσωτερικό κάλυμμα, τόσο λιγότερο εμποδίζει τον αερισμό της σκηνής

LAYERS (καλύμματα)
- Single Wall (μονού καλύμματος): Σκηνή, η οποία διαθέτει 1 κάλυμμα.
- Double Wall (διπλού καλύμματος): Σκηνή, η οποία διαθέτει 2 καλύμματα.
-> Εάν δεν συντρέχουν λόγοι (κυρίως) ζήτησης μειωμένου βάρους, κ.α., συνήθως επιλέγουμε σκηνή με 2 καλύμματα (double wall). Το γιατί, εξηγείται στον όρο InnerSheet

MESH (σήτα)
- Το διάτρητο τμήμα σκηνής, το οποίο επιτρέπει τον μέγιστο δυνατό αερισμό και ταυτόχρονα προφυλάσσει από έντομα, κ.α.
-> Ιδίως για τον Ελλαδικό χώρο και για καλοκαιρινό camping, οι πόρτες και τα παράθυρα (αν υπάρχουν) της σκηνής πρέπει να έχουν οπωσδήποτε σήτα. Τα νάιλον παράθυρα (αντί σήτας), τα οποία πολλοί “βόρειοι” κατασκευαστές σκηνών εφαρμόζουν, είναι απαγορευτικά, διότι μετατρέπουν την σκηνή σε "θερμοκήπιο"

PITCHING WAY (τρόπος στησίματος σκηνής)
- Inner First: Πρώτα το εσωτερικό κάλυμμα (εάν διαθέτει 2 καλύμματα).
- Outer First: Πρώτα το εξωτερικό κάλυμμα (εάν διαθέτει 2 καλύμματα).
-> Προτιμάται σκηνή στησίματος “Outer First”, ώστε η σκηνή να μπορεί να στηθεί και υπό βροχή

POLES (μπανέλες σκηνής)
- Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως: ανθρακονήματα, αλουμίνιο, fiberglass κ.α., καθένα εκ των οποίων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
-> Όσο πιο πολλές μπανέλες διαθέτει μία οποιαδήποτε σκηνή, τόσο πιο ανθεκτική είναι στον δυνατό άνεμο ή στο βάρος χιονιού. Αλλά, όσο πιο πολλές οι μπανέλες μιας σκηνής, τόσος περισσότερος χρόνος απαιτείται για το στήσιμο - ξεστήσιμο της και τόσο περισσότερο αυξάνεται το συνολικό της βάρος – όγκος...
-> Σε γενικές γραμμές, προτιμάται η εκάστοτε σκηνή να διαθέτει 2 μπανέλες (1 – 3 ατόμων) και 3 – 4 μπανέλες (4 – 6 ατόμων)

PORCH AREA (προθάλαμος)
- Το τμήμα της σκηνής, το οποίο δεν ανήκει στον κυρίως χώρο ύπνου (bedroom).
-> Σε γενικές γραμμές ο προθάλαμος εξυπηρετεί, στις περιπτώσεις οικογενειακών σκηνών

SLEEPS PEOPLE (χωρητικότητα ατόμων σκηνής)
- Κατά τους κατασκευαστές σκηνών, το ελάχιστο πλάτος ύπνου ενήλικα είναι τα 55cm (± 5cm). Αυτό ακριβώς είναι το πλάτος που λαμβάνουν υπόψη για τον προσδιορισμό των μέγιστων ατόμων που μπορούν να κοιμηθούν σε μία οποιαδήποτε σκηνή.
-> Το πλάτος των 55cm (± 5cm), για την πλειοψηφία των ανθρώπων και υπό κανονικές συνθήκες camping, δεν είναι σε καμία περίπτωση άνετο. Για άνετο ύπνο, υπολογίζουμε 80cm πλάτος ανά άτομο, άρα (κατ’ αντιστοιχία) τουλάχιστον 1 άτομο λιγότερο, απ’ ότι ορίζει ο κατασκευαστής της σκηνής

TAPED SEAMS (αυτοκόλλητη ταινία)
- Εξυπηρετεί την καλύτερη “μόνωση” των φερμουάρ της σκηνής, σε περίπτωση βροχής.
-> Σε γενικές γραμμές, η αυτοκόλλητη ταινία καλό είναι να υπάρχει

TYPE of TENT (τύπος σκηνής)
- Υφίστανται διάφοροι τύποι σκηνής, όπως: Bivy, Dome, Geodesic, Ridge, Shelter, Tunnel, κ.α., καθένας εκ των οποίων εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό – στόχο – χρήση.

WEIGHT (βάρος σκηνής)
- Το συνολικό βάρος της σκηνής, κατά την μεταφορά της.
-> Σε γενικές γραμμές, ελαφριά σκηνή θεωρείται αυτή η οποία έχει συνολικό βάρος μικρότερο των 3Kg

WIND TEST PARAMETERS (μετρήσεις αντοχής σε άνεμο)
- Οι εν λόγω παραμετρικές τιμές δίδονται από τους εκάστοτε κατασκευαστές συνήθως σε άκρως ποιοτικές και εξειδικευμένες σκηνές.
- Κατά την διάρκεια της δοκιμής, η εκάστοτε σκηνή υποβάλλεται (εντός ειδικού χώρου – δοκιμαστηρίου) σε (τεχνητό) άνεμο, του οποίου η ταχύτητα μετριέται συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο.
- Η μέγιστη ταχύτητα αντοχής, είναι αυτή κατά την οποία η σκηνή δεν φθείρεται (σπάσιμο μπανέλας ή σκίσιμο flysheet) και όταν διακοπεί ο άνεμος, η σκηνή επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση – σχήμα (άρα είχε υποστεί ελαστική παραμόρφωση).


* Τα άνωθεν χαρακτηριστικά (όροι) σκηνής, είναι τα πλέον γνωστά. Σαφέστατα υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά – μικρότερης σημασίας.
* * Τα χαρακτηριστικά με πράσινο χρώμα, είναι αυτά τα οποία ενδιαφέρουν περισσότερο τους entry level campers, κατά την αγορά μιας οποιασδήποτε σκηνής.

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#19070
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": akisarmaos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ