Υπάρχει ιδανική σκηνή; Το προαιώνιο ερώτημα του ανθρώπου...

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. δημιούργησε το θέμα: Υπάρχει ιδανική σκηνή; Το προαιώνιο ερώτημα

Το ερώτημα είναι φιλοσοφικό από αυτά που ταλανίζουν το ανθρώπινο είδος από τη στιγμή που βρέθηκε στον πλανήτη μας. Ποιητές από την αρχαία Μεσοποταμία, αρχιερείς της Αιγύπτου ήδη από την εποχή του Ραμσή του 2ου, Έλληνες στωικοί φιλόσοφοι, αλχημιστές του Μεσαίωνα, πέντε μεγάλοι ιεροεξεταστές, δύο βουδιστές μοναχοί και δεκάδες γέροντες σοφοί στην οροσειρά των Άνδεων προσπάθησαν να λύσουν την βασανιστική αυτή αμφιβολία: υπάρχει ιδανική σκηνή ή η ύπαρξή της είναι μια πλάνη, μια προσδοκία που ποτέ δεν θα γίνει πραγματικότητα, ένα "όνειρο τρελλό- όνειρο απατηλό", ο χαμένος παράδεισος των πρωτοπλάστων, ένας αστικός μύθος, μια φενάκη, μια ακόμα ουτοπία;

Ο συναγωνιστής του οικείου φόρουμ RottenLungs στο άριστα εμπεριστατωμένο και εμβριθές νήμα του για τα χαρακτηριστικά της σκηνής με τίτλο: "Χαρακτηριστικά Σκηνής (Τι πρέπει να κοιτάξω;;; ) " δίνει τις δικές του καίριες απαντήσεις επί του θέματος. Συμπεραίνει και σωστά πως ΔΕΝ υπάρχει ιδάνικη σκηνή για όλες τις χρήσεις, χειμώνα-καλοκαίρι, με μεταφορικό μέσο ή χωρίς, με οικογένεια ή με το αμόρε μόνο και τα λοιπά και τα λοιπά.

Όμως στη μικρή αυτή γωνιά της γης η κρίση μας χτύπησε την πόρτα (για την ακρίβεια δεν μας τη χτύπησε μόνο, την γκρέμισε...) και δεδομένων των νέων συνθηκών ο αγνός και μπατίρης πλέον κατασκηνωτής πρέπει να βρει τρόπους κατασκήνωσης που να συνάδουν με την οικονομική ένδεια. Δεν είναι πια καιρός για δύο και τρεις σκηνές αναλόγως με την εποχή και τη χρήση. Άρα η ανάγκη να υπάρξει μια "ιδανική σκηνή", μια σκηνή πολλαπλών χρήσεων είναι τώρα πια επιτακτική.

Για να την βρούμε, δηλαδή για να συμβιβαστούμε με αυτή πρέπει πρώτα απ' όλα να ορίσουμε το προφίλ του μέσου έλληνα κατασκηνωτή. Σε γενικές γραμμές έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α)Νέος ή περίπου νέος ή εν πάση περιπτώσει αισθάνεται νέος.
β)Δεν έχει οικογένεια ή έχει οικογένεια μικρή συνήθως (max το αίσθημα και 2 τέκνα, σύνολο τέσσερις νοματαίοι).
γ)Κατασκηνώνει με
γ1) την καλή του ( χρειάζεται σκηνή)
γ2)τον καλό της (πάλι χρειάζεται σκηνή)
γ3)την οικογένειά τους (βεβαίως χρειάζονται σκηνή)
γ4)παρέα με τις φίλες της (καλό είναι να έχουν μια σκηνή)
γ5παρέα με τους φίλους του (φυσικά δεν χρειάζονται σκηνή, αρκούν οι μπύρες)
δ)Κατασκηνώνει συνήθως στην Ελλλάδα, το καλοκαίρι, σπανίως σε ενδιάμεσες εποχές, σχεδόν ποτέ το χειμώνα.
ε)Κατασκηνώνει παρά θιν αλός, δηλαδή κοντά στη θάλασσα, σπανιότερα στο βουνό, σχεδόν ποτέ σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων.
στ)Κατασκηνώνει για χρονικά διαστήματα από μία έως δέκα-δώδεκα διανυκτερεύσεις.
ζ)Είναι μετρίου έως ελαφρως υψηλού αναστήματος (1.67- 1.85 οι άντρες, 5 με 6 πόντους πιο χαμηλά οι γυναίκες).

Ήδη από αυτά τα χαρακτηριστικά συνάγουμε ότι οι σκηνές 4ων εποχών για τον Έλληνα χρήστη είναι μάλλον άχρηστες. Αν τις χρησιμοποιήσεις καλοκαίρι θα βγάλεις τη μπέμπελη, το χειμώνα το πιθανότερο είναι να μην πας στα χιόνια μαζί τους, άσε δε που μέχρι ένα λογικό υψόμετρο και σ' εκείνο το Σου/Κου που θα έχεις δει πως προβλέπεται καλός καιρός, τη βγάζεις και στο βουνό με μια απλούστερη σκηνή και έναν καλό υπνόσακο. Κάνω ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ τουλάχιστον τρία-τέσσερα διήμερα κάθε χειμώνα, ενδεικτικά σε περιοχές όπως η Λίμνη Τσιβλού ή η Λίμνη Δόξα στην Κορινθία, ο Μυστράς ή η Όρεινή Ναυπακτία. Ποτέ δεν χρειάστηκα κάτι παραπάνω από μια καλή σκηνή 3ων εποχών με αδιαβροχοποίηση γύρω στα 3000mm, ένα σημείο στησίματος σχετικά απάνεμο, άντε στα πολύ δύσκολα και ένα θερμαντικό σώμα.

Ο μέσος Έλληνας χρήστης επίσης δεν θα στήσει για πάρα πολλές μέρες στο ίδιο σημείο, εκτός αν το κάνει στο εκτός σχεδίου οικόπεδό του (που ας ελπίσουμε δεν του έχει φάει ακόμα η τράπεζα ή η εφορία...). Άρα δεν θέλει πολύ μεγάλη και χρονοβόρα στο στήσιμο σκηνή. Συμβουλή προς οικογενειάρχες: Μια σκηνή τεσσάρων ατόμων με ενιάιο χώρο αρκεί. Δεν χρειάζεστε σκηνή δύο δωματίων, ένα για εσάς, ένα για τα παιδιά. Βγάλτε απ' το μυαλό σας ότι παίζει να κάνετε σεξ με τα παιδιά στο διπλανό δωμάτιο. Στη σκηνή ακούγονται τα πάντα και τα παιδιά δεν είναι ούτε κωφάλαλοι ούτε μπαγλαμάδες να μην πάρουν χαμπάρι. Περιμένετε όταν πάνε για μπάλα ή ακόμα καλύτερα πάρτε κι ένα άλλο ζευγάρι μαζί σας και κάνετε βάρδιες στο μπέιμπι σίτινγκ.

Εκτός αυτού οι πολύ μεγάλες σκηνές είναι ιδιαίτερα βαριές και ογκώδεις. Ακόμα κι αν διαθέτεις μεταφορικό μέσο, μη νομίζεις ότι δεν θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα και δεν θα σου πιάσουν χώρο, ειδικά αν πρόκειται για δίκυκλο. Εξ άλλου με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα ύψη ίσως είναι καλύτερα να νοικιάσεις μεταφορικό στο νησί παρά να πάρεις μαζί το αυτοκίνητό σου στο πλοίο.

Εξαερισμός και δροσιά-ψύξη, αυτό είναι το κλειδί για επιτυχημένες κατασκηνωτικές διακοπές στην Ελλάδα. Άρα ιδανική σκηνή χωρίς μεγάλα παράθυρα, διπλές εισόδους (όλα με σίτα , αυτό πρέπει να είναι δεδομένο) και καλό εξαερισμό, δεν υπάρχει. Βασικό και όρος απαραβάτος. Καλό επίσης είναι, αν είναι διπλής οροφής το εσωτερικό να είναι βαμβακερ.ό

Μια ξαφνική βροχή το καλοκαίρι δεν είναι εξαιρετικά πιθανή, αλλά δεν είναι και σπάνια. Όπως και νά 'χει μπορεί να χαλάσει τις διακοπές σου ή έστω ένα μέρος τους. Μια καλή αδιαβροχοποίηση γύρω στα 1500-2000 mm βοηθάει. Όμως πιο πολύ θα σε βοηθήσεις να μην είσαι απρόσεκτος και να μην αφήνεις πράγματα έξω από τη σκηνή. Στο γυρισμό μπορείς να τα βρεις μούσκεμα. Οι θερμοκολλημένες ραφές βοηθούν επίσης, αλλά δεν είναι και να τρελένεσαι. Και να μπει λίγο νερό απ' τις ραφές θα είναι σταγόνες. Πιο επίφοβο είναι το πάτωμα, που αν δεν είναι καλή ποιότητας (τουλάχιστον 120gr) θα σου δημιουργλήσεις εύκολα πρόβλημα κι εύκολα θα σκιστεί και θα αχρηστευτεί η σκηνή ολόκληρη. Γενικός καλός κανόνας είναι ένα επιπλέον πλαστικό πάτωμα κάτω από τη σκηνή και μια τεντούλα από πάνω.

Η πολύ χαμηλή σκηνή βρίσκει εύκολα σκιά, αλλά σε ταλαιπωρεί στο μπες-βγες και στο ντύσιμο (αν και πάντα είναι καλό να βρίσκεις μια καβάτζα και να ντύνεσαι έξω). Εκτός αυτού και πάλι περι σεξ ο λόγος, σε ύψη αντισκήνου κάτω του 1.20 ορισμένες στάσεις είναι απαγορευτικές. Η χαμηλή κρσατά περισσότερη ζέστη επίσης. Η πολύ ψηλή είναι ευεπίφορη στους ανέμους, μπορεί να την στήσεις στην Ανάφη και να την ψάχνεις στην Αστυπάλαια. Προτίμησε ένα μέσο ύψος γύρω στο 1.75-1.85.

Συνελόντι ειπείν λοιπόν και συμπερασματικά:

Η "ιδανική" εντός πολλών εισαγωγικών σκηνή για την Ελλάδα έχε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

Α) Διαστάσεις για 4 άτομα (περίπου 3.00 μέτρα πλάτος Χ 2.00 μήκος) και ύψος γύρω στο 1.75-1.85

Β) Διπλές εισόδους μπρος-πίσω και μεγάλα παράθυρα δεξιά-αριστερά. Αν έχει και βαμβακερό εσωτερικό ύφασμα ακόμη καλύτερα.

Γ)Αδιαβροχοποίηση 1500mm-2000mm Άντε και θερμοκολλημένες ραφές.

Δ)Καλή ποιότητα κατασκευής, φαίνεται από το φινίρισμα των ραφών, από τις μπανέλες και το λάστιχο που τις συγκρατεί, από τη συσκευασία. (είναι το πιο δύσκολο χαρακτηριστικό και αυτό ουσιαστικά που μας στέλνει προς τα επώνυμα προϊόντα)

Με 200 ευρώ έχεις καθαρίσει. Καλές διακοπές!
#11507
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": RottenLungs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 227
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 26

Africaptan απάντησε στο θέμα: Υπάρχει ιδανική σκηνή; Το προαιώνιο ερώτημα

Τελικα ειμαι απο τους "μεσους" κατασκηνωτες....................... :laugh:

Μεγαλε, τα ειπες ολα μονομιας και χωρις ξυλιες. :P

Βασικα, συμφωνω σε ολα, μονο λιγο στο υψος εχω θεματακι. Θεωρω οτι εχεις βαλει πολυυυ ψηλα τον πηχη.
Και μενα μ αρεσει να μπαινοβγαινω ανετα, και μενα μ αρεσει να ντυνομαι και γενικα να ειμαι ορθιος, ομως θεωρω οτι ειναι πιο σημαντικα τα προβληματα που δημιουργει το υψος, παρα τα λιγα οφελη που μας προσφερει.
Δηλαδη εγω πιστευω οτι μια σκηνη με υψος max το 1.60 ειναι αρκετη.
Και πιο ευκολα στηνεται, και λιγοτερο ευπαθης στους ανεμους ειναι, και πιο ευκολα βρισκεις μερος.
Επισης, το μπες-βγες, ειναι μια στιγμη που σκυβεις, ενω καθε ποτε θα αλλαζεις ρουχα; Και ολες οι υπολοιπες κινησεις ειναι πιο ανετες. ;)
#11521

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 37
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 5

Michelis απάντησε στο θέμα: Υπάρχει ιδανική σκηνή; Το προαιώνιο ερώτημα

Πολύ ωραίο θέμα και γλαφυρά γραμμένο από τον Nikos L. Μας διασκέδασε και παράλληλα μας πληροφόρησε.
Κατά τη γνώμη μου είχαμε και συμπέρασμα: "Ιδανική σκηνή υπάρχει !!!
Αλλά... (γιατί στη ζωή να υπάρχει πάντα ένα αλλά;).
Είναι διαφορετικός ο τύπος ιδανικής σκηνής για τον καθένα από εμάς και πολύ-πολύ δύσκολο να την προσδιορίσεις αν δεν την έχεις πατήσει προηγουμένως, ώστε να μάθεις από τα προσωπικά σου λάθη, γιατί η ιδέα του φίλου/συναδέλφου καμπίστα φαίνεται αρχικά καλή αλλά πολλές φορές μπορεί και να μην κουμπώσει με το δικό μας τρόπο ζωής στο κάμπινγκ. Συμφωνώ πως ο βαθμός αδιαβροχοποίησης πρέπει να είναι ιδανικά 3000 mm αν και οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας επιτρέπουν και χαμηλότερη κλίμακα αλλά για να είσαι καλυμμένος τα 3000 mm είναι μια χαρά, άλλωστε μην ξεχνιόμαστε, την ιδανική σκηνή ψάχνουμε. Κάποια χαρακτηριστικά μπορούμε να τα προσδιορίσουμε ως στάνταρ στην αναζήτηση του ιδανικού, νομίζω πως η αδιαβροχοποίηση είναι ένα από αυτά.

Να στήνεται εύκολα, σίγουρα ναι! Τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας είναι σημαντικό προσόν, αν και οι περισσότερες σύγχρονες σκηνές έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο τομέα αυτό.
Να είναι 3-5 ατόμων. Ναι, είναι βαρύτερες αλλά ο κόπος μεταφοράς κατά τη γνώμη μου ισοσκελίζεται από την άπλα που σου χαρίζουν -από κάθε άποψη- ακόμη και αν είσαστε απλώς ζευγάρι. Το μεγάλο πλεονέκτημα του κάμπινγκ είναι πως μπορείς και την αράζεις ώρες εκεί, σε σχέση με τα δωμάτια των ξενοδοχείων/πανδοχείων που δε μπορούν να σε κρατήσουν μέσα, άρα γιατί η διαμονή ακόμη και των λίγων ημερών να μην είναι άνετη; Άσε που τοποθετείς εντός και προστατεύεις τα επιπλέον πράγματα σου.
Θα μου επιτρέψετε στο θέμα του ύψους να καθορίσουμε μια κλίμακα ύψους αφού όπως είπαμε αναζητούμε το ιδανικό. Από 1,60-2,00 μέτρα εσωτερικού ύψους θα βολευτούμε όλοι μας. Σίγουρα πάντοτε βρίσκουμε τρόπο να κάνουμε τη δουλειά μας αλλά είναι εξυπηρετικότατο το να έχεις αέρα, από κάθε άποψη. Οι οικογενειακές σκηνές με ξεχωριστά δωμάτια ύπνου έχουν μικρότερο ύψος σε αυτό το χώρο, οπότε αν ο προθάλαμος είναι στα 2 μέτρα, το δωμάτιο ύπνου θα είναι 1,80 περίπου, μια χαρά δηλαδή. Το οτι είναι ευάλωτες στους ανέμους διορθώνεται με σωστή επιλογή τοποθέτησης και κυρίως με σωστό στήσιμο (σωστά τεντωμένες αντιρίδες κ.τ.λ.)
Ο προθάλαμος δε με ενδιαφέρει και τόσο να είναι κλειστός από κάτω. Αν μιλάμε για οικογενειακή σκηνή, που σημαίνει οτι θα "στήσεις" και ένα χώρο κουβεντούλας, παρεούλας κ.τ.λ. προτιμώ "ιδανικά" ένα αφαιρούμενο πάτωμα που έχει πλεονεκτήματα, το καλοκαίρι στην Ελλάδα θέλω να αναπνέει η σκηνή μου, λίγα ζουζούνια που μπορεί να προκύψουν δε με πειράζουν, κάμπινγκ κάνουμε. Σε περισσότερο δροσερές συνθήκες "κουμπώνεις" το πάτωμα και σφραγίζεις τη σκηνή για τη διατήρηση των θερμοκρασιών. Φυσικά ένα έξτρα πάτωμα που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα είναι πάντοτε μια καλή λύση, όπως και η τέντα.
Σας κούρασα μάλλον! Άντε καλό καλοκαίρι να έχουμε, όσο αυτό είναι δυνατό. Τουλάχιστον ας είμαστε αισιόδοξοι και να μπορούμε να ονειρευόμαστε!
#11524

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ